Bağlantınız başarılı bir şekilde kopyalandı

SP no ve şifreniz ile giriş yapın

Haberler Duyurular Başkandan Yazılar Hutbeler Sizlerden Gelenler Basın Videolar İletişim Bize Yazın Profil

Bağlantınız başarılı bir şekilde kopyalandı

Abone Ol Hesap
30 x
Gelişmiş Arama
Ana Sayfa
Haberler
Başkanlık
Başlıklar
İletişim
Sosyal Medya
Güncel Haberler İhtidalar Ziyaretler Programlar Vaaz ve Sohbetler Diğer Haberler
Haberler Duyurular Hutbe Basın Camilerimiz
Yazılar Başkandan Sizlerden Gelenler Dini Günler Gelişmiş Arama Namaz Vakitleri Videolar
Konum Numaralar Bize Yazın Öneri ve Şikayet
Profil
Twitter Facebook İnstagram Youtube Telegram
Uzay Canlı Labaratuvar
Futbol Basketbol Voleybol Tenis Maraton Yüzme Bisiklet
WEB Frontend WEB Backend Bilgisayar Android IOS MySQL Adobe Microsoft Office
Mehmed A. GÜNDOĞAN

BİR ÂLİM, BİR ALEMDİR

Resim yüklenirken bir hata oluştu!
2022-10-11 17:49:52 1,201,298


BİR ÂLİM, BİR ALEMDİR


     Şehirler ait oldukları medeniyetlerin sütunlarıdır. İslam medeniyeti açısından baktığımızda Mekke ve Medine'de atılan medeniyet tohumları Bağdat'tan Bursa'ya, Isfahan' dan İstanbul'a Kahire'den Kurtuba'ya Buhara'dan Kıbrıs'ımıza ve nice ülke ve şehirlerde mayalanmış ve dal budak salmıştır. İslam medeniyetini de ayakta tutan sağlam sütunları olduğunu görmekteyiz.


     Şehirler nasıl ki medeniyetlerin sütunları ise bu şehirlerde yaşayan ilim ve irfan ehli âlimler de o şehrin sütunudurlar. Bunu da şuna benzetebiliriz "İslâm'ı, bir binanın temeline,  peygamber varisi olan âlimlerimizi de o binanın ayakta durmasını sağlayan sütunlarına benzetebiliriz" İslam medeniyeti yalnız bir bilgi medeniyeti değil, aynı zamanda görgü medeniyetidir. Bilgi okuldan ve kitaptan alınabilir ama görgü; görerek, dinleyerek, taklit yoluyla tahkike varılarak elde edilebilir. Bir başka ifade ile bilgili insan mektepte yetişebilir ama görgülü ve kâmil bir insan ancak kâmil bir insanın gölgesinde yetişir.


     Bir süredir İslam coğrafyasında yürütülen işgal, istila, imha, ve âlimleri itibarsızlaştırma faaliyetleri İslam medeniyetine açılmış olan çok boyutlu savaşın göstergesidir. Alimsiz şehirler tabiri caizse kontrolden çıkmış ve İslam'dan uzaklaşmış sosyolojiye dönüşürken şehirleri yakılmış, yıkılmış, veya âlimleri ve unvanların itibarsızlaştırılmış bir toplumu ayakta tutan sütunlarını da böyle kaybettikçe gücünü kaybetmeye başlar. Güç kaybettikçe İslam medeniyetinden uzaklaşmaya başlarız ve  toplumda adalet, huzur, güven ve refah içinde yaşamak pek zor oluyor.


     Bu sebeple İslam'ı ve İslam medeniyetini oluşturan başta Kur'an ve peygamberimiz Hz. Muhammed'e sonrasında sahabe-i kiram'a, Tabiın, Tebeüttabiın ve günümüze kadar yetişen âlimlerimize, ve  onların eserlerine, kültürüne sahip çıkmak dini ve ahlaki görevimizdir. Bunlara sahip çıktığımız müddetçe toplumda huzur, barış, güven, refah, adalet yerini hâkim kılınacaktır. Selam ve dua ile...